En fiskolists sanningar

En fiskolists sanningar

En fiskolists sanningar!

Vi är tre fiskolister som blivit vänner genom vårt gemensamma intresse för kustfiske efter havsöring. vi kommer att turas om att göra lite inlägg här om vår ofta lönlösa jakt på havets silver. Vi som kommer att skriva är Mattias och Claes från Växjö som ständigt smider på planer hur och när de skall komma till kusten, Samt Ola som har förmånen att ha en havsöringsproducerande pärla på sin bakgård i form av Ljungbyån i Hossmo

Pure silver och randiga riddare-året 2017

FiskepassPosted by Seatrout.nu Thu, December 01, 2016 15:02:07

Ja då var det dags att göra en summering av fiskeåret! Ni har kunnat läsa om gäddfiske och premiärfiske i Hossmo och mäktiga Skottland. Men from mars har det varit stiltje på seatrout! En sanning som är grovhuggen!

1:a April är heligt för öringfiskare i väst, vi i Seatrout gjorde slag i sak och åkte ut till lite fina lokaler och njöt av en underbar dag.
Det gällde att prova nya vadare nya rullar och inte minst nya drag och flugor! Men, men trots ett stort artelleri så vann våra silver torpeder över oss. Vi fick i vart fall njuta av vacker natur och ett bra vårväder. Det visade sig dessutom att det var trögt fiske för samtliga av våra fiskebekanter på v-kusten!
Däremot inkom en rapport om en 4,5kg som tagits på Öland, ja ja vi skulle stannat hemma är första tanken! men varje kast man gå bom är man närmre sin drömfångst.

Mattias var nog den i gruppen som var närmast en silver torped denna dag!

Maj månad knackade på och det vankades Abborrefrossa – Ja, hur många kvällar och tidiga morgonar jag la på denna randiga krigare bör ej formuleras i skrift. Jag kan väl säga att de var mer än huggvilliga och fina till storleken. Min fiskevän Peter var om möjligt än mer förtrollad av denna art än jag .

I maj gjorde vi även vår årliga Gotlandstur!
Gotland Gotland 2017 skulle bli en resa som går till historia- all time high!

Strålande sol och blankt vatten mötte oss. Vaknar första dagen och se att vimpeln inte rör sig på flaggstången som förmodligen står på Gotlands blåsigaste ställe i vanliga fall. Gå ut och känner att underställ och långärmat är otänkbart. Det skulle medföra svettningsdöden -vilket i sig skulle leda till odör i huset som skulle eliminera hela skaran från fortsatta fiske ever. Fantastiskt sommarväder= skitväder ur fiskesynpunkt helt enkelt!

Med alla odds mot oss så nöter vi från tidig morgon för att göra en paus mitt under dagarna då det var solning som gällde. Fiske kväll, natt och tidig morgon var melodin! Även om den spelade mollackord!

Gänget kom inte upp i 5 fiskar under 4 dagarsresan och de som togs var inget att skriva hem till mor om, ja inte till far heller för den delen! Som tur var fick vi avsluta med lite fin fiskmiddag i Lickershamn.
Det gäller ju att njuta de stunder man kan i livet! Här står Classe och njuter i solskenet och de höga vågorna som helt uteblev under resan.


Men tror inte att detta är sista gången ni ser oss på Gotland- 2017 är vi där åter!

Väl hemma från Gotland fick jag frågan om jag ville hänga med och fiska regnbåge i ett litet vatten. Inte alls laddad för detta åkte jag utan större mål på detta. Dagen bjöd på ett riktigt skitväder och trasig spötopp(men lite uppfinningsrikedom och röd eltejp så fixade detta sig). Väl där kom nästa nederlag- sist i lottdragningen och fick välja fiskeplats bland de sista! Till råga på allt var det bestämt att det skulle tävlas fram till 12:00, Jag som hatar att tävla – den som fick största fisken fick gratis fiske för dagen!

Gick bort till en liten pöl och la ett kast vips, så var det en regnbåge på 3,4kg på kroken. So long gängets största. Men innan jag han glädjas åt detta så hade herr Larsson tagit en på 3,9kg.

Efter lite gemensam fikapaus, nöter jag vidare och går bort till min pöl, tjoho nu blir det åka radiobil. En regnbåge på 4,2kg, den visade sig vara en vinnarbåge för dagen! Konsensus av dagen som höll på att bli en vanlig dag. När du kan fiska och funderar på om svaret är nej, tänk då om och tänk rätt! Varje dag är en potentiell fiskedag, så varför gå miste om detta när du har möjligheten!!

Började så sakteliga förbereda mig på laxfiske i DRIVA. Insåg att jag behövde lite ny utrustning!

Vadarskorna var totalt utslitna och rullen skuren sen förra Norgeresan- som kan klassas som ensolresa likt årets Gotlandstur.

Resan började tidigt på midsommardagens morgon och bilresan genom Norge var händelserik och fantastisk på alla sätt. Men inget slå det vi reste för! Ni som inte varit Driva och sett naturen och de lodräta väggarna med vattenfall bakom dig – Åk dit!

Vi bodde kungligt i Elverhoi och fiskade på helt fantastiska vatten.


Det började trögt för oss alla! Den 29/6 är det endast 9 grader i luften och smått kyligt mot gårdagens 26grader. Ja så växlande var vädret och även vattenflödet dessutom, från 240kbm till 110 kbm på 12 tim. Ja vi trodde väl inte direkt att vandringslaxen skulle välja att nöta sten i Driva. Efter 4 timmars sömn flög Classe och jag upp för att fiska Storpool vid 04:00- Det visade sig dock den var tom, i vart fall var inte laxen intresserad av våra flugor! Hem och inta föda och slappa lite med övriga! Sen väntade Scogly för Classe och mig. Ganska omgående smäller det till på min sillastrypare special( tack än en gång Stefan för den). Efter en stunds drillande visade det sig att det var en stålblank liten grills.
Classe blir ivrig likt ett barn som väntar på godisregn och drar i repan efter på en mindre öring. Men när jag sitter och väntar på min tur så dyker det upp en tax från ingenstans. Han satte sig sonika hos mig! Efter 15 minuter dyker en pratglad herre upp. Det visade sig att han bodde i huset vid älven och var helt ointresserad av fiske. Nej han tog hellre med sig sin tax och jagade björn i Värmland! Ja ja tänkte jag, ibland blir man förblindad av ens närmiljö!

Veckan löpte på och vädret blev än mer högsommarlikt, så det blev nattfiske som gällde! På dagarna sågades ved inne i varderas rum!

Men den 1 juni bestämde Stefan och jag oss för att åka ut till kusten och testa sejfiske från klipporna. Ja om möjligt så var detta jeansfiske något enklare! På nästintill varje kast var det napp! Om inte sej så var det just jeans! Lyckades med konststycket att få ett drag mitt i skinkan! Väl sittande i kalsongerna trocklande att få ut kroken från jeansen så dyker ett gäng tumlare upp från ingenstans. En mäktig naturupplevelse som man ej fått vara med om man stannat hemma och sågat ved!

På kvällen väntar laxfiske igen och denna natt bjöd på rejäla bitar Stefan ta en 7kg därefter kommer Pär med en 10 kg och herr Faltin vill inte vara sämre så han toppar med 12,5 kg lax från Storpool.

Sammanfattningsvis en mycket bra fiskeresa trots vädrets makter emot oss. Så jag kan bara säga - I will be back!

Väl hemma från Driva så kommer man hem till en sommartorr å och fotbolls EM. Ja fotboll är inte min melodi, så istället för att se finalen tog jag mig ner till Ljungbyån och körde kvällsfiske efter vilsen Havsöring. Såg många som letat sig upp och blivit stående där det fanns vatten, men de var ej på hugget. Men strax efter 22:30 suger det gutt till i zpeyspöt och herr danielsson(rullen) får arbeta i symbios med mr Zpey. Det visade sig vara en öring på 63cm ca: 3kg. Försökte ta kort på den i vattnet, men inte ens med blixt liknade den en silvertorped! Nej mer en nytjärad planka. Så den har nog varit i ån en längre tid! Måtte det komma vatten så att du hittar ut min vän var tanken! Sommaren löpte på och Ljungbyåns vattenstånd har historiskt dåligt, vilket oroa mig!

Sommarkvällarna och tidiga morgonar avnjöts med abborrefiske ala lyx! Ja det är lyx att få abborrar över 1kg och i sådana mängder. Om detta kommer jag ej fördjupa mig i! men jag kommer säkerligen att fastna i detta även år 2017. Då skall de prövas med flugfiske efter dem!

Efter att ha jobbat mycket och skaffat sig en hyfsad öringabstinens valde vi i seatrout att göra en liten resa ner till Blekinge i hopp om att lure en öring. Vädret var optimalt vindmässigt och även lagom mulet, med risk för regn- Gutt fiskeväder med andra ord!vi taraskar ut och fiska av några hotspot platser som brukar ge fångst. Vilket det gör relativt omgående. Dock visar det sig vara en liten gädda som irrat sig in på öringens territorium.
När vi fiskat en stund och det var dags för lite fika och rast dyker allas våran TFS(the Fat Swede upp för att fiska med oss. Alla började dreglande titta på hans nya alster som skulle få vilken öringfiskare som helst i världen smått euforisk! ja det behövs ej tilläggas att vi köpte på ioss ett gäng! Därefter väntade lite testfiske av TFS och Ifishs nya rulle!

Draget var fantasktiskt och kommer med stor säkerhet skönja stor framgång framgent. och den öringfiskare som ej har detta drag i sin låda har lätt missat en väsentlig del i öringdragens
historia- ett drag som både kasta och fiska bra(fin gång-innebär ej fångstgaranti dock visar det sig)! Ifish rullen var även den en mkt överraskade pryl, lätt och skön , funktionell, bra linpåföring kastegenskaper etc, med andra ord en bra rulle. Med risk för att fiska sönder rullen som bara var till låns så byttes rullen ut mot den gamla hedliga shimanon.

Efter en skön fika på klippsluttningarna i höstsolen var det bara på att igen. Plötsligen tappar Classe hakan efter att en 10 kg + gädda följt med hans fluga ända in till spöt. Ja efter denna stund så blev det riktat fiske efter denna best som ej lät sig luras!

Men däremot dennes lillebror sög i sig Abbes fina drag, under tiden hans fader låg uppe på klipporna och snarkade gott i höstsolen!

Men vart är öringarna? Vi upptäckte snart att vattnet kändes motigt trots bra vindar och väderförhållande. Väl nere med termometern visade det sig vara badtemperatur, hela 21 grader! Vi letade oss till lite djupare vatten i tron om att lyckas en silvertorped, men nej närmre än ett par hugg och några följen kom vi inte! En bonusabborre fick Classe på Fluga, vilket är kul i sig.
Men det jag kommer minnas mest är mitt nya favoritdrag TFS och platsen som jag ej avslöjar! Vackert och med stor potensial bara herr Öring är hemma!

Senhösten har mest blivit spontana abborre och gäddpass, så nu längtar jag till nästa öringpass!

För det är den mytomspunna öringen som intresserar mig mest av allt. Även ett år som detta då man kommit ett steg närmre drömfisken genom att köra några nya bomdagar!

Än är inte 2016 slut, så vem vet det kanske blir en drömfångst från tomten el någon annan vänlig själ!

It´s all about trout -Hooked on fishing!
Ola Sennefjord
  • Comments(0)//blog.seatrout.nu/#post3